Sunday, February 5, 2012

Panduan Untuk Kulit Berjerawat

Assalamualaikum...

korang ader jerawat tak?o.k,fine.takder.kulit korang cantik.tak macam aku., ~muka pasrah kejap
sape suka jerawat har?meh cakap cepat!! nak transfertransfer
aku pun ader jugak acne tu tapi sikitsikit la..tak la teruk sangat...
sekarang pakai vitamin E oil...so far..o.k la..kecik banyak la kan

so korang..nak share panduan pasal acne okes!
defenisi acne-peneroka rumah setinggan di atas kulit tanpa bayar sewa yang ditetapkan.
acne ni bukan ader satu jenis je taw..tapi terbahagi pulak kepada anakanak beliyau

tu bukan akuu!!!!tu bukan aku!!!!

jerawat batu:yakni acne yang paling dicintai kaum manusia sejagat sebab terlalu banyak minyak terhasil melalui kulit..kiranya boleh buat gorang yaam la pakai minyak tu kan
jerawat batu ni ada pustules..alaaaa yang besarbesar membonjol ke atas tu haa.jerawat yang ada pustules ni ditegaskan korang tak payahla nak picitpicit beliau,sebab akan terbit parut yang susah nak hilang.
kalau nak bagi hilang jerawat ni korang kenala pilih produk spt cleanser or pimple cream yang mengandungi benzoil peroxide atau tea tree oil.AMARAN:tea tree oil tak sesuai digunakan oleh wanita mengandung.


benzac ac5:with benzoil peroxide

rosa t:tea tree oil with vitamin e oil


this is jerawat pasir

jerawat pasir:yakni acne yang comel bak pasir di pantai cahaya bulan yang muncul secara segerombolan.
jerawat pasir ni selalunya bila picit keluar mcam ketulan minyak..mcam manik je aku tengok..
ada pulak adik beradik beliyau iaitu jerawat nasi.besar sikit dan bila picit keluar biji macam nasi tu ha.macam nanah pun ader...awww
kalau nak bagi hilangkan beliyau kenala korang pakai cleanser or apaapa ja la yang ader salasylic acid.efektif untuk menghilangkan jerawat.



hada labo tamagohada aha+bha






11 comments:

cik ayuni said...

nice info...tq..

mumui said...

sekarang ni guna minyak kelapa dara.. jerawat dah smeakin berkurang... anyway, thanks 4 da info..

zeeck said...

yeah terbaek! :D Alhamdulillah z kurang jerawat ;D

Nurul Fatihah Binti Mohd Sobri said...

saya gunakan beras untuk hilangkan jerawat :)

hawiz said...

wah..info yg baik..xtau lak ade jenis3..hihi

Cik Kira said...

nice info yah :)

Cik Lyeen said...

sy gune garnier tu..serius mmg best..:) jerawat makin hilang..

..cik gugu.. said...

alhamdulillah muka sy susah tumbuh jerawat ;)

Karbon Kopie said...

saye ade jerawat time nak period saje. tp seronok tau picit2 jerawat. ada kepuasan disitu. boleh? kehkeh

cik nAdyYa ツ said...

jerawat byk neh ^^,
garnier terbaekk =)

era kecik said...

jerawat ? hehe .. nasib baik ler muka neh tak berapa ade jerawat .. hehe ^^

fatihah : acane tur .. ?