Friday, November 4, 2011

LOL:Nama-nama tumbuhan tempatan yang sure korang tak pernah dengar!!

Assalamualaikum....

lama kan tak update......
bukan jejari sudah bergaduh dengan keyboard,sebab masih boleh bergaduh di muka buku...
bukan hati sudah buhsan sama blogging,sebab masih boleh jogging di blog abg ohsemm...
bukan minda berkata jeles pada suma belogger hebakk,tapi aku nih yang inspirasi tak kunjung menyemak kat otak besar aku nih...
huhu...sedap tak sajak nih?terer kan?

okeh2...hari ni mau celita pasal nama beberapa tumbuhan tempatan yang aku sure korang tak pernah dengar.

jom tengok...

DERHAKA MERTUA



Kegunaan: akar direbus untuk melancarkan sembelit,mengembalikan kecergasan,mengubati batuk,bronkitis serta melancarkan perjalanan haid.AMARAN: juga 'berkhasiat" untuk menggugurkan kandungan kerana bersifat beracun.


GALAK TUA





Kegunaan:bersifat anti bakteria dan ubi digunakan  bersama ubi jaga dan tongkat ali.p/s: dah la tua ...galak pulak tuh!


YESTERDAY,TODAY AND TOMORROW


 hik hik,pernah dengar nama pokok nih?orang yang bagi nama kat pokok nih mesti cekang bi kan? stailo beb! nama glamer:yesterday,today and tomorrow.nama simple: pokok melati.


Kegunaan:bersifat wangi dan boleh digunakan dalam aromaterapi dan MANDI BUNGA sekali. Kalau termakan,boleh menyebabkan perlelehan air liur yang super duper,kalah orang tidor mati!


SEKENTUT


diberi nama yang glamer nih sebab kefemesannya mempunyai bau seakan kentut.


Kegunaan:dimakan bersama ulam.baik untuk bayi bagi melegakan sengan barut dan membuang angin dalam badan.




JANDA MERANA


"Kegunaan" : menyebabkan keracunan jika termakan kulit sebelah dalam pokok.Mengakibatkan kerosakan buah pinggang dan pemecahan sel darah merah serta radang kulit.bersesuaian dengan namanya,ia boleh menyebabkan si pemakan meranaaa....


KANCING BAJU




Kegunaan:bagus untuk migrain.






trimas


silahkan baca ye....


assalamualaikum....
























12 comments:

amir aizat said...

mmg tak pernah tahuk, harhar

::dEyb:: said...

bagus..dapat new info ..:)

Arooraa")) said...

haha............ best2

wanie said...

haha....luaskn pngetahuan anda di sini ye
trimas!

.bLoG aKu KaN. said...

erk! derhaka mertue????adehhh

akhmal ariff kepal said...

hahaha. nama na pelik je kan. haih. haha

pakjoe said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow...follow pakjoe blk tau hehehehe

wanie said...

hahaha
okeh2

Marwan said...

pokok Dukung Anak pun da khasiat juga... x ingt la plk. adeh. xsilap brkaitan dngn pnykt btu karng.

nadirah atiqah said...

kelakar name bunge 2 .

wanie said...

ooo..trimas gtaw n bca

wajibtayang said...

Musti janda merana tu dolu2 wat khianat janda janda...